pembekose.gif (854 bytes)

Home ] Up ] Türkçe ] English ]

pembekose1.gif (861 bytes)

Elma-Armut

pembekose3.gif (859 bytes)

Up ] [ Elma-Armut ] Kiraz-Vişne ] Şeftali-Nektarin ] Erik-Kayısı ] Ceviz-Badem ] Üzümsü Meyveler ]

pembekose2.gif (858 bytes)

Çeşitler hakkında bilgi için isimlerine, resimleri orijinal büyüklükte görmek için üzerlerine tıklayınız...

FAVORİ ELMALARIMIZ FAVORİ ARMUTLARIMIZ
Granny Smith
Breaburn
Starcrimson
Jersey Mac
Jonagold
 

DİĞER ELMALAR

DİĞER ARMUTLAR

Beacon
Elstar
Prima
Morspur
Gloster
Redchief
Vistabella
Piristine
Fuji
 

Granny Smith

grannysmıth2.jpg (40939 bytes) Ağacı yarı dik- yaygın, zayıf orta kuvvette gelişir ve çok verimlidir. Meyvesi orta iri-iri, yeşil zemin üzerine hafif donuk sarı renkli, silindirik-konik şekilli, sert, bol sulu ve kendine özgü ekşi bir tadı vardır. Tam çiçeklenme ile hasat olumu arasındaki gün sayısı 150-155 gündür. Soğuk hava deposunda uzun süre Nisan ayı sonuna kadar muhafaza edilebilir. Her yıl ve bol ürün verir. Soğuğu seven bir çeşittir. Tozlayıcıları; Red delicous, Golden delicious'tur. Karadeniz ve Marmara Bölgelerine tavsiye edilir.

Jersey Mac

jerseymac.jpg (88924 bytes)

Çok erkenci olup, meyveleri orta büyüklükte, yuvarlak-silindirik şekilli, meyve kabuğunun 3/4ü sarı zemin üzerine parlak kırmızıdır. Beyaz etli, bol sulu, aroması iyi, yeme kalitesi de iyi olup, meyve kabuğu incedir. ABD orijinlidir. Tozlayıcıları; Golden Delicious, granny Smith, Idared ve Vista Bella dır.

Prima

prima3.jpg (77312 bytes)

Orta mevsim çeşidi olup, meyveleri orta-iri, meyve şekli silindirik koniktir. Meyve renginin yarıdan fazlası sarı-yeşil zemin üzerine sıvama kırmızıdır. Meyve eti oldukça sert, bol sulu, hafif mayhoş ve kokuludur. ABD orijinlidir. En önemli özelliklerinden biri kara leke hastalığına dayanıklı oluşudur. Tozlayıcıları; Florina, Priam ve vista bella dır.

Jonagold

jonagold1.jpg (81447 bytes) Meyveler büyüktür. Kabuk rengi sarı üzerine kırmızı kaplıdır. Yuvarlağımsı konik bir şekli vardır. Yüksek kaliteli meyve yapar. Triploiddir. Kara leke, ateş yanıklığı ve pasa hassastır. Mildiyöye az hassastır. Ekim başında olgunlaşır.

Breaburn

breaburn5.jpg (70366 bytes)

Geç mevsimde olgunlaşan yeni bir çeşittir. Meyve büyüklüğü ortadan biraz daha iridir. Et rengi beyazımsı sarıdır. Kabuk rengi yeşil üzerine kirli portakal kızarıklığıdır. Ağaçları kuvvetli değildir ve bodur anaçlara dikilmemelidir. Genç ağaçlar üzerindeki meyveleri acı beneğe ve hasat öncesi dökümlere hassastır. İleri yaşlarda bu problem ortadan kalkar. Ateş yanıklığına hassastır.

Beacon

beacon5.jpg (88532 bytes)

Ağacı yaygın-orta kuvvette gelişir, sağlıklı ve çok verimlidir. Meyvesi orta büyüklükte, yuvarlak ve yeknesaktır. Kabuk koyu kırmızı, soyulmuş hali ince ve gevrek etli, sert, sulu,tatlı ve kokuludur. İyi renk yapar, erkenci taşımaya elverişli,mükemmel sofralık bir çeşittir. Meyvenin sapa tutma özelliği iyidir. Bu özelliği nedeniyle iyi renk alıncaya kadar meyve dalında bekletilebilir. Tam çiçeklenme ile hasat olumu arasındaki gün sayısı 90-100 gündür. Tozlayıcıları; Granny Smith, Black staymen improveddir. Tüm bölgelere tavsiye edilebilir.

Piristine

piriştine5.jpg (59050 bytes) Orta büyüklükte ağaç oluşturur. Meyve iriliği küçükten ortaya doğrudur. Kabuk rengi limon sarısıdır. Et rengi beyazdır. Ağustos sonuna doğru olgunlaşır. Depolanması kısadır. Kara lekeye dayanıklıdır.

Elstar

elstar2.jpg (69999 bytes) Ağaç büyüklüğü orta, meyve depolaması iyi, kabuk rengi sarı üzerine kırmızı sıvanmıştır. Meyveleri büyük, meyve eti serttir. Avrupa’nın popüler elma çeşitlerindendir. Yüksek verimlidir.

Stacrimson Delicious

starcrimson2.jpg (34431 bytes) Ağacı süper verimli olup, yarıdik-dik ve orta kuvvette gelişir. Bir lider ve çok sayıda yan dallı noel çamına benzeyen bir terbiye şekli ister. Dikim aralığı, tohum anacı kullanılınca toprağın kuvvetine göre 5x3m, 6x3 veya ençok 5x4m olabilir. Meyvesi (182.1g), sıvama koyu kırmızı, morumsu renkte düzgün şekilli, çok iyi kaliteli olup, soğuk depoda Nisan ayına kadar saklanabilir. Tam çiçeklenme ile hasat olumu arasındaki gün sayısı 140-150 gündür. Verimli toprak, kuvvetli anaç, dikkatli meyve seyreltmesi, daha çok gübre ve su, kuvvetli budama ister. Tozlayıcıları; Starkspur golden, golden ve Stark ealiest'tir. Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.

Vistabella

vistabella.jpg (31846 bytes) Çok erkenci bir çeşit olup, ABD orijinlidir. Meyveler orta büyüklükte olup, yassı-konik şekle sahiptir. Meyve kabuk renginin 3/4ü sarı-yeşil rengi üzerine sıvama kırmızıdır. Meyve kalitesi iyi olup, sert, bol sulu ve mayhoş bir tadı vardır. Meyvelerin 2 veya 3 seferde hasad edilmesi gerekmektedir. Tozlayıcıları; Idared, Jerseymac, Prima ve Priam'dır.

Gloster

gloster.jpg (64277 bytes)

Redchief

redchief.jpg (122884 bytes)

Morspur

morspur.jpg (76182 bytes)

Fuji

fuji.jpg (62476 bytes)

Japonya Orijinlidir. Ortalama ağırlığı 181 gr’dır. Meyvelerin olgunlaşması ABD’de Ekim sonundadır. Kabuk rengi yeşil toprak rengi üzerine soluk kırmızı çizgilerle kaplıdır. Tatlıdır. 7-8 ay depolanabilir. Peryodisite gösterebilir. Ateş yanıklığına hassastır. Meyvesi kalitelidir.

 

 

pembekose.gif (854 bytes)

pembekose1.gif (861 bytes)

Elma-Armut

Up

bbyz.gif (824 bytes)
pembekose3.gif (859 bytes)

pembekose2.gif (858 bytes)

 

pembekose.gif (854 bytes)

mail1.gif (17469 bytes) Adres    Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü   PK :2     32500  Eğirdir / Isparta

pembekose1.gif (861 bytes)

Telefon    90 246 313 24 20 - 21 (santral)**90 246 313 24 23 (müdür)**90 246 313 24 25 (faks)

pembekose3.gif (859 bytes)

İnternet    http://ebkae.freeservers.com   veya http://ebkae.8m.com
Email    egirdir@anet.net.tr  

pembekose2.gif (858 bytes)