Home ] Up ] Türkçe ] English ]

Kiraz

Up ] Elma ] [ Kiraz ] Şeftali-Nektarin ] Kayısı ] Erik ] Vişne ] Armut ] Badem ] Üzümsü Meyveler ] Ceviz ]

bosbeyaz2.gif (822 bytes)

resim9.JPG (475031 bytes) KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
 

GİRİŞ

    Kiraz ülkemizde geniş bir yayılma alanına sahiptir. Ülkemizde kirazın anavatanı olarak kabul edilen bölgenin içinde kalmaktadır. Kirazın 1500 civarında çeşidi yetiştirilmektedir. Bu sayı ıslah çalışmalarıyla devamlı artmaktadır.

    Önemli yetiştirici ülkeler ise sırasıyla A.B.D., Almanya, Türkiye, B.D.T., İtalya ve Fransa'dır. Ülkemiz iklim etkilerine göre 2. Veya 3. büyük üretici ülke konumundadır. Üretim miktarı ise 180.000 ton civarındadır.

    Üretimin yoğunlaştığı iller; Manisa, İzmir, Afyon, Isparta, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Kastamonu, Artvin ve Konya' dır. Üretim sıralaması böyle olmakla beraber ihraç vasfı yüksek kiraz üretiminde il toplam üretimlerinden ziyade bazı yörelerimiz ön plana çıkmaktadır. Bu yöreler İzmir'de Kemalpaşa çevresi, Denizli'de Honaz, Afyon'da Dereçine, Isparta'da Uluborlu ve Çanakkale'de Lapseki'dir.

    Ağaç sayısının 7 milyon civarında, ağaç başına verimin ise 25 kg civarında olduğu tahmin edilmektedir. Üretim miktarı 180.000 ton olmakla beraber ihraç edilen miktarlar 15.000 ton'u geçmemektedir. Bunun sebebi de üretimin standart olmaması ve kalite yetersizliğidir.

KİRAZ ÜRETİMİNDE ANAÇLAR

Kuş Kirazı - Mazzart F 12/1

İdris (Mahalep) - SL 64

Son yıllarda kiraz ve vişnede klon anaçları geliştirilmiş olup, ıslah çalışmaları halen devam etmektedir. Önemli olan anaçlar Çizelge 2' de verilmiştir.

Gissela 5 : Yarı bodur bir anaçtır. Killi, ağır, anaerobik topraklar için uygun değildir. Phytophytoraya karşı bir miktar dayanım gösterebilir. PNRSV ve PDV' ye karşı aşırı hassastır.

Gissela 1 : Islak topraklara ve oksijensiz şartlara nispeten dayanıklıdır. Phytophytoraya nispeten dayanıklılık göstermektedir. PNSRV ve PDV' ye aşırı hassastır. Gecikmiş uyuşmazlık gösterebilir. Sulanmayan şartlarda aşırı zayıflık göstermektedir.

GM 79 (Camil) : kiraz çeşitleriyle uyuşması iyidir. Ürün erkenciliği ve verimliliği çok iyidir. Daha az budama ihtiyacı göstermektedir. Destek istemezler. Kış soğuklarına karşı iyi tolerans gösterir. Islak topraklara hassastır. Phytohytoradan zarar görür ve ölür.

GM 61-1 (Damil) : Erkenciliği iyidir. Dikimin ilk yıllarında destek isterler. pH'sı yüksek topraklara orta derecede toleranslıdır. Kış soğuklarına karşı iyi bir dayanım gösterir. Phytophytoraya orta derecede dayanıklıdır.

Tabel / Edabriz : Kiraz ve vişnelerle uyuşması iyidir. Erkenci ve bol verimlidir. Toprağa iyi tutunur. Kireçli topraklardan hoşlanır.

Maxma 14 : kiraz ve vişne ağaçlarının kuvvetini azaltır. Erken verime yatar ve ürün verimliliği iyidir. Vişnelerde meyve iriliği zayıf olmaktadır. Gecikmiş uyuşmazlık gösterebilirler. Killi topraklara iyi bir dayanım gösterirler. Phytophytoraya ve bakteriyal kansere dayanıklıdır.

BAHÇE KURULMASI

    Kiraz tarımında bahçenin planlanması çok önemlidir. Eskiden kurulan bahçelerde bazı kuruluş hataları yapıldığı için verimsizlik veya ağaç ölümleri çok sık görülmüştür. Çeşitler çok iyi seçilmeli ve planlanmalıdır. Özetle tek çeşitle bahçe kurulmamalı, bir uzmandan yardım istenmelidir.

ÇEŞİT SEÇİMİ

    Kiraz bahçesi kurulurken zaten çiftçinin arzu ettiği bir çeşit söz konusudur. Bu çeşit bahçede esas çeşit olarak yer almakla birlikte, kirazların birkaç çeşidi hariç hemen hemen tamamı kendine kısır olduğu için bahçede yer alacak diğer çeşitler çok iyi belirlenmelidir. Çeşit seçimi, pazarlama, döllenme, riskin azaltılması, uzun bir Pazar dönemi, sevk ve idare ile işçiliğin sıkışmaması için önemlidir.

    Belli başlı çeşitler ise; Early Burlat, Merton Bigarreau, Stella, Van, Bigarreau Napoleon, Bigarreau Gaucher, Noble, Lambert. Merton Late, 0900 Ziraat, Vista, Noir de Guben, Starks Gold gibi çeşitlerdir.

DÖLLENME BİYOLOJİSİ

    Döllenme kiraz bahçesi kurulmasında en önemli konudur. Kirazlar kendi kendini dölleyemezler. Rasgele gele her çeşit de diğer çeşidi dölleyemez. Hatta bir gurup kiraz diğer bir gurup kirazı da dölleyemez.

    Ekonomik anlamda her 100 çiçeğin 25' inin meyve bağlaması yeterli kabul edilebilir. % 25-40 arası iyi, %40'tan fazlası çok iyidir.

    Döllenmede uygun çeşit seçiminin yanı sıra bahçede arı da bulundurulmalıdır. Genel bir oran olarak 9 bitkiden 8 tanesinin esas çeşit birisinin dölleyici olarak dikilmesi yeterlidir.

    0900 çeşidi için Starks Gold, Merton Late, Lambert, Noble, Jubile, Bigarreau Gaucher çeşitleri dölleyici çeşitlerdir.

TOPRAK İSTEKLERİ

    Kirazlar süzek, havadar, drenajı iyi, organik maddesi yeterli, tınlı veya kumlu tınlı yerlerden hoşlanırlar. Taban arazilerde drenaj sorunu varsa önemli problemler ortaya çıkar. Toprak yönünden anaç seçimi de önemlidir.

İKLİM

    Kiraz yetiştiriciliğinde bazı iklim olayları önem taşır. Genel anlamda kirazlar ne çok sıcağı ne de çok soğuğu sevmezler. Ancak iklim etkileri nadiren kiraz yetiştirilen bölgelerde problem yaratmaktadır. Çiçek donması, çiçek döneminde yağmur, hasada yakın dönemde yağmur ve bazen dolu zararı görülebilmektedir. Top yekün tehlike için -20 oC'nin altındaki sıcaklıklar ile çiçeklenme döneminde -5 oC'nin altındaki sıcaklıklar ve süreleri önemlidir.

SOĞUKLAMA İHTİYACI

    Kirazın düzenli ve kaliteli meyve vermesi için bitkinin 7.2 oC'nin altındaki sıcaklıklarda en az 1000 saat civarında soğuklamaya ihtiyacı vardır. Soğuklama ihtiyacı karşılanmadığında düzensiz çiçeklenme, çiçek silkmesi, çiçeklenmedeki gecikme ve verimsizlik görülebilir.

BAHÇENİN BAKIMI

    Modern bahçecilikte toprak işleme en aza inmiştir. Gübreleme ve sulama birlikte mini spring veya damlama sulama sistemiyle yapılmaktadır. Ancak çiftçi böyle sistemlere sahip değilse toprak işlemeyi çok yüzlek yapmalıdır. Sulamayı ise göllendirmeden ve yeteri kadar yapmalıdır.

    Budama modern kiraz tarımının en önemli unsurudur. Kiraz bahçelerinde dikimden itibaren çok disiplinli bir budama yapılmalıdır.

    Gübreleme de verim ve kalite üzerine çok etkilidir ve sistemli olarak uygulanmalıdır. Gübrelemede bitkinin yaşı ve ihtiyacı, gübrenin cinsi, gübre verme usulü, gübre verilme zamanı önemlidir.

    Hastalı ve zararlılarla mücadele bölgesel kuruluşların önerileri doğrultusunda zamanında yapılmalıdır. En önemli problem kiraz sineğidir. İhracatta hedef (0) kurtlu meyvedir.

HASAT VE SATIŞ

Hasat kiraz için çok önemlidir. Nazik ve hassas bir meyve olduğu, hasat döneminin de sıcak bir mevsim olduğu unutulmamalıdır. Hasat esnasında örselemeden bereli, yaralı, çürük, sapsız, meyveler ile yaprak, filiz vs. titizlikle ayıklanmalıdır. Kiraz hasadı ne erken ne de geç yapılamaz.

Toplanan kirazlar gölge ve serin bir yerde tutulmalıdır. Mümkünse öğleye kadar toplananlar öğleyin, öğleden sonra toplananlar akşamüzeri satış noktasına iletilmelidir.

İhraç özellikli kirazlarda alıcı zaten alım noktasına sistemini kurmakta ve ön soğutma, paketleme, depolama işleminin kendisi yapmaktadır.

 

 
pembekose.gif (854 bytes)

pembekose1.gif (861 bytes)

Kiraz
Up
bsari.jpg (4905 bytes)
pembekose3.gif (859 bytes)

pembekose2.gif (858 bytes)

 

pembekose.gif (854 bytes)

pembekose1.gif (861 bytes)

mail1.gif (17469 bytes) Adres    Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü   PK :2     32500  Eğirdir / Isparta

Telefon    90 246 313 24 20 - 21 (santral)**90 246 313 24 23 (müdür)**90 246 313 24 25 (faks)

İnternet    http://ebkae.cjb.net   veya http://ebkae.8m.com
Email    egirdir@anet.net.tr  

pembekose3.gif (859 bytes)

pembekose2.gif (858 bytes)